Ervaring, kennis en kunde

"Aan de rand van het centrum van Nijmegen, in een woonwijk, bevindt zich Het Savarijn, dat gevestigd is in een mooi 19e eeuws hoekpand. Buiten is een aangenaam terras en binnen is met smaak een rustig interieur gecreëerd waar we ons welzijn met genoegen overlaten aan patron en SVH Wijnmeester Nic en Ineke van Lokven. Meer dan dertig jaar zijn zij als gastvrouw en gastheer in hun restaurant actief en dat is in alles merkbaar. Hun rustige, professionele werkwijze past uitstekend bij de prima gerechten die hier de keuken verlaten. Wij genieten van een plezierig geprijsd driegangenmenu van chef-kok Bram Polkamp, dat als voorgerecht kalfsmuis en tonijn aanbiedt met een frisse kappertjessaus en salade, gevolgd door uitstekend gegaarde zeebaars met worteltjes en bleekselderij, risotto en garnalen in een kerriesaus. Bij de vis wordt een Mâcon-Péronne uit 2014 geschonken en dat blijkt een sublieme combinatie te zijn. Als besluit een zogenaamd 'After Eight' dessert ofwel chocolade panna cotta, chocolademousse en muntsiroop plus crushed mint. De wijnkaart is vermeldenswaardig, want hier klinkt de ervaring, kennis en kunde in door. Daarvan getuigen ook de uitstekende wijnen van het wijnarrangement die bij het menu worden geschonken. De oprechte hartelijkheid zet zich voort tot bij de uitgang: bij het vertrek krijgen we niet alleen een hand maar zwaait de vriendelijke gastvrouw ons zelfs uit tot aan het einde van de straat."

Lekker 2017 / oktober 2016 

 

Verdiende vaste waarde

"Een vaste waarde worden, dat moet je verdienen. Deze gezellige zaak is daar in geslaagd dankzij een keuken die lekker klassiek is (het keuzemenu is top), Europese wijnen die met kennis worden gekozen en een heerlijk stadsterras."

Michelingids Nederland 2016 / november 2015

 

Adembenemend mooie Wijnkaart

"Ineke en Nic van Lokven 'are still going strong'. Gelukkig maar, want dit is een van onze fijnere wijnadressen. En je vindt hier ook heel smakelijke gerechten, met een mediterrane inslag en een aantrekkelijke prijsstelling. De wijnkaart is zo adembenemend mooi, dat je je eigenlijk gewoon moet laten verwennen met een van die fraaie en zeer redelijk geprijsde flessen. Je krijgt er bijna keuzestress van. Het beste is hier met een groot gezelschap aan tafel te gaan, dan kun je wat verschillende mooie flessen nemen. Voor de wijnliefhebber blijft het een mooie plek, waarvan je er veel te weinig tegenkomt."

Grootspraak 2016 / november 2015 

 

Stijlvol informeel, aantrekkelijke keuken, boeiende wijnen

"Eigentijds en ruim opgezet restaurant met moderne kunst, voorzien van een fraai en deels overkapt terras aan de zuidkant - bij mooi weer ideaal voor de lunch. Stijlvol maar allesbehalve stijf, erg prettig en heel open van sfeer, mede door de hartelijke ontvangst en de kundige en oprecht geïnteresseerde bediening. Herkenbare en pure smaken, op basis van dagverse en seizoensgebonden producten. Dit alles resulteert in boeiende en goed klaargemaakte creaties waar over nagedacht is. Correct geprijsd overigens. Ook over de wijnen wordt nagedacht, met fantastische wijn-spijs combinaties en een spannende wijnkaart (betaalbaar bovendien) die voor de wijnliefhebber vrijwel onweerstaanbaar is. Ineke en Nic van Lokven zijn dan ook kenners en liefhebbers van mooie wijnen."

Gault&Millau Nederland 2016 / november 2015


Ambachtelijke seizoensproducten en uitgebreide wijnkaart

"Patron en SVH Wijnmeester Nic van Lokven en zijn vrouw Ineke voeren al jarenlang op hetzelfde kwaliteitsniveau hun zaak in het mooie 19e eeuwse hoekpand aan de rand van het centrum van Nijmegen. Maandelijks wordt hier, naast à la carte keuzes, een nieuwe menukaart gepresenteerd met ambachtelijke seizoensproducten en de uitgebreide wijnkaart is inmiddels wijd en zijd een begrip. De flessen zijn allemaal prettig geprijsd en er zijn veel halfjes en wijnen per glas te bestellen.
Vooraf in boter gewelde kreeft met krokant gebakken zwezerik, witlof, appel en pimentmayonaise. De presentatie is een plaatje en de geschonken wijn sluit naadloos aan. We vervolgen met een heerlijk malse tournedos. Het hoogtepunt van de avond is het warme chocoladetaartje met sinaasappelcompote en dito ijs waarbij een verrukkelijke dessertwijn: een Spaanse PAR, Vino Naranja. Hulde voor de Wijnmeester, maar ook voor chef-kok Bram Polkamp die zijn vak uitstekend verstaat."

Lekker 2016 / november 2015

 

"Still going strong" 

"Ineke en Nic van Lokven 'are still going strong'. Gelukkig maar, want dit is een van onze fijnere wijnadressen. Tegenwoordig verkopen de meeste restaurants vooral arrangementen. Die moet u hier dus niet nemen. Niks mis mee, maar de wijnkaart is hier zo mooi en zo uitgebreid, dat je je eigenlijk gewoon moet laten verwennen met een van die mooie en zeer fatsoenlijk geprijsde flessen. Vroeger vooral uit Duitsland, maar tegenwoordig ook veel meer Frans. Combineer met de smaakvolle gerechten, gemaakt in een prima verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voor de wijnliefhebber blijft het een mooie plek, waarvan je er eigenlijk veel te weinig tegenkomt. Maar Nic van Lokven is zelf ook een liefhebber."

Grootspraak 2015 / december 2014


Aantrekkelijke wisselende menukaart, prachtige wijnarrangementen

"Bij Het Savarijn wordt het seizoen op de voet gevolgd: maandelijks wordt een nieuwe gerechtenkaart samengesteld op basis van de meest verse producten. Met gebruik van ambachtelijke bereidingen en hedendaagse internationale invloeden creëren Bram Polkamp en zijn team aantrekkelijke gerechten als kreeft geweld in boter met zwezerik, witlof, appel en pimentmayonaise. Smakelijke combinatie met mooi krokante zwezerik. Uitstekend bereid is de tournedos, gegratineerd met stilton en omlijst met seizoensgroenten en een mooie rodewijnsaus met dragon. Over de bediening niets dan lof. Ineke en Nic van Lokven hebben plezier in hun werk en dat straalt af op het hele team. Bovendien zijn het allebei grote wijnliefhebbers en -kenners, zodat je kunt rekenen op uitstekende, vaak verrassende wijnarrangementen en -adviezen. Wie zelf wil kiezen, kan zeer goed uit de voeten met de fraaie, uitgebreide wijnkaart die dikwijls in de prijzen is gevallen. Tal van klassiekers vind je er, maar ook constant interessante nieuwe vondsten."

Gault&Millau Nederland 2015 / november 2014

  

Veel Moois

"Dit uiterst verzorgde huiskamerrestaurant gevestigd in een 19e eeuws hoekpand, is vernoemd naar de Franse gastronoom Jean Brillat-Savarin, vermaard om zijn uitspraak: 'Zeg me wat je eet en ik zal zeggen wie je bent'. Patron-cuisinier en tevens SVH Wijnmeester Nic van Lokven en zijn vrouw Ineke besteden veel aandacht aan wijn- en spijscombinaties, naar advies van Savarin: 'Het belangrijkste is, dat de wijn bij de saus past'. We zitten op gerieflijke retro-stoelen en kijken uit op moderne kunst van Hanna de Bruijn en Denny Baggen, waaronder een grote witte driedimensionale plant. Van de maandelijks wisselende menukaart kiezen we vooraf zalmtartaar met bloemkool, gepocheerd ei, romige bieslooksaus waarbij toast met ansjovis. In het glas een citrusgele Portugese Tons de Dourum die naadloos aansluit. Bij de procureur, met iets te zure rolletjes Gandaham, wordt een riesling Messmer Muschelkalk geschonken die weliswaar prachtig combineert maar helaas niet op temperatuur wordt geserveerd. Goed is de vegetarische schotel van groenteloempia's en gekarameliseerde witlof. Lekkere volle aardse smaken waarbij wederom een mooie wijnkeuze, een Ollieux Romanis Rouge Corbières. Top is de keuze van de dessertwijn: we dromen nog lang over het nagerecht van steranijs met bloedsinaasappel waarbij een Oostenrijkse Muskat Ottonel Auslese van Hans Tschida. Geen opmerkingen? Toch wel: het serveren van zoveel moois verdient een uitgebreidere toelichting aan tafel."

Lekker 2015 / oktober 2014 

 

Sympatischer und kompetenter Service, erlesene Speisenfolgen 

3 Kochlöffel: Gehört zu unseren SchlemmerStars des Jahres

"Das schöne Gebaude aus dem 19. Jahrhundert überrascht im Innern mit einer eleganten, modernen Einrichtung. Ein sympathiser und kompetenter Service begelitet den Gast durch erlesene Speisenfolgen."

Schlemmer Atlas 2015 / oktober 2014


Bijzonder Adres

Harold Hamersma in "Over de tong" 

"Als het om wijn gaat, kent Nijmegen tenminste twee bijzondere adressen. Ik kan mij nog een bezoek herinneren aan Het Savarijn, het restaurant van eigenaar, kok en wijnimporteur Nic van Lokven. In Grootspraak 2014, een restaurantgids voor wijnliefhebbers, is het een van de weinige adressen in Nederland met vijf druiventrossen. Deze hoogste kwalificatie staat voor "de absolute top, een wijnkaart met een eigen identiteit en alleen al een reden om er naar toe te gaan". Aldus geschiedde destijds. Om Duits te proeven, de specialiteit van Van Lokven. Onlangs vond ik nog een reden om de stad aan te doen. Ik wilde een bezoek brengen aan De Bruijn Wijnkopers die zich erop laat voorstaan Frankrijk als specialiteit te hebben, en dan met name Bordeaux en Bourgogne."

Over de tong / NRC Weekend (zaterdag 8 februari & zondag 9 februari 2014)

Wijn en Spijs voor en door echte liefhebbers

"Per maand wisselende seizoensgerechten en een wijnkaart die blijk geeft van kennis en passie. Voor de liefhebber van wijn-spijscombinaties is Het Savarijn een restaurant om regelmatig te bezoeken. Eigenaren Nic en Ineke van Lokven zijn bezeten van wijn (en spijs) en dat merk je. Niet voor niets is de wijnkaart al meerdere keren bekroond, ook door GaultMillau. Zo'n 300 wijnen staan erop, waaronder 30 biowijnen, en het aanbod wordt constant geüpdatet. Ook in de keuken wordt er continue vernieuwd. Het Savarijn is gevestigd in een karakteristiek 19e-eeuws pand en beschikt over een aangenaam terras op het zuiden."

GaultMillau 2014 / de beste restaurants en hotels van Nederland / oktober 2013 

Ausgezeichneter Service, Ausgezeichnete Weinkarte

3 Kochlöffel: Gehört zu unseren SchlemmerStars des Jahres

"Das Restaurant efindet sich in einem Gebäude aus dem 19. Jahrhundert und bietet ein stilvolles aber informelles Ambiente. Küchenchef Bram Polkamp lässt sich durch saisonale Tagesangebote vom Markt inspirieren und bietet eine exquisite Frischeküche. Exzellente Weine werden von Nic van Lokven gereicht."

Schlemmer Atlas 2014 / oktober 2013 

Award of Excellence 2013

"Outstanding restaurant wine list"

Wine Spectator/ 31-08-2013 

Treffende Wijn-Spijscombinaties, informele sfeer

"Alleen al voor de wijn zou je in dit modern ingerichte 19e-eeuwse hoekpand uit eten gaan! Niet voor niets kregen ze in 2012 de award van GaultMillaus Wijnkaart van het Jaar. Echt helemaal top is de door Nic en Ineke van Lokven met smaak samengestelde wijnselectie met het accent op Europa. Van budgetvriendelijke ontdekkingen tot exclusieve topwijnen, je vindt het er allemaal. Bijna als vanzelfsprekend zijn ook de wijn-spijscombinaties goed. Kiezen voor het wijnarrangement, dat overigens goed wordt toegelicht, is daarom een uitstekend idee. De menu's zijn aanraders, want goed samengesteld en uiterst toegankelijk van prijs. De kookstijl is hedendaags, Frans-mediterraan met producten uit de streek."

GaultMillau 2013 / de beste restaurants en hotels van Nederland / oktober 2012 

Favoriet adres

"Het Savarijn is een van onze favoriete adressen. Wat een heerlijk restaurant! Heel goede bediening. De patron altijd in de buurt voor de wijn; steeds een verrassend aperitief. Goed eten, maar je gaat hier echt recht overeind zitten om te genieten van de wijn. Er was ook nu weer een heerlijk arrangement. Maar eigenlijk moet je autoloos met een wat groter gezelschap gaan en je laten verwennen met een aantal verschillende flessen van die schitterende wijnkaart. Duitsland zoals je het nergens vindt. Van alle goede producenten. Ook van eigen import. Dit is een superplek voor de wijnliefhebber."

Grootspraak 2013 / oktober 2012 

Award of Excellence 2012

"Outstanding restaurant wine list"

Wine Spectator/ 31-08-2012 

Mooie wijnen, eerlijke keuken in Het Savarijn

Pieter Nijdam in De Telegraaf: "Wijnwalhalla in centrum van keizerstad"

Na de golf nieuwe gidsen in de maand november komt Pieter Nijdam, culinair recensent van De Telegraaf, persoonlijk poolshoogte nemen. "Het herenhuis in de Nijmeegse binnenstad maakt een deftige indruk, maar wie eenmaal binnen is, ervaart meteen de laagdrempeligheid van deze zaak. Een vlotte jonge bediening is daar debet aan. We beginnen met een terrine van konijn en grove mosterd. Vervolgens een stukje gegrilde zeebaars op een bedje van zuurkool, omringd door een beurre blanc met rodebietencoulis. Een plaatje van een gerecht en alle onderdelen perfect bereid. Geen toefjes, geleitjes of andere poespas; gewoon pure kost, maar wel van hoog niveau. De subtiele Mâcon-Péronne 2010 van Domaine du Bicheron haalt de smaken van vis en saus nog verder naar voren. De bijzondere wijnen, de eerlijke klassieke keuken en de vlotte en soepele bediening maken het een heerlijk avondje. We kunnen heel goed begrijpen dat de gasten hier terugkomen." - Waardering 2½ T (De Telegraaf - Weekeinde 28 januari 2012)

Geweldige wijnkaart

"Hier moet je als wijnfreak dus zeker een keer geweest zijn"

"Het Savarijn is vooral geliefd vanwege de wijnen. Al meerdere jaren ging de Award "for having one of the most outstanding wine lists in the world" van het Amerikaanse blad WineSpectator naar dit adres. Hier moet je als wijnfreak dus zeker een keer geweest zijn. Want inderdaad, de wijnkaart is geweldig. Net als het eten. Bijzondere gerechten, waaronder ook veel vegetarische. Wij kiezen voor de salade met huisgerookte varkensprocureur, venkel en parmezaan. Om het helemaal goed te doen nemen we ook een tussengerecht, de Canadese kreeft met kerrierisotto konden we echt niet overslaan. Het gebakken Schotse lam als hoofdgerecht is lekker mals en wordt geserveerd met gegrilde groenten en gefrituurde polenta. Je kunt ook kiezen voor een van de menu's, waar natuurlijk een fantastisch wijnarrangement bij hoort. We zijn fan en hopen dat wijnmeester Nic en zijn vrouw Ineke van Lokven nog een tijdje zo doorgaan."

SpecialBite 2012 / november 2011

Wijnkaart van het Jaar

Samengesteld door een gepassioneerd en vakkundig wijn- en spijsspecialist

"Duitsland en Oostenrijk stonden bij Het Savarijn al op de kaart toen iedereen de wijnen uit die landen nog misprijzend afdeed als zoet en onbetrouwbaar. Maar dat was voor ons niet de enige reden om enthousiast te zijn over deze wijnkaart. Europa is prima vertegenwoordigd met toppers uit Bordeaux, Bourgogne, Loire, Rhône, Italië en Spanje en gaat vanaf nu nog meer de hoofdmoot vormen. Het restaurant hanteert een prettige opslag, zodat er voor elke portemonnee iets moois op de wijnkaart te vinden is. Nic van Lokven is ook een gepassioneerd en vakkundig wijn- en spijsspecialist. Hij lardeert verhalen over wijngebieden en oogstjaren met informatie over talrijke wijnboeren en voorbeelden van wijnen die we een keer moeten drinken. Veel van die wijnen staan op zijn kaart. Tot de voornaamste selectiecriteria behoren de zuurgraad en de mineraliteit."

GaultMillau 2012 / de beste restaurants en hotels van Nederland / oktober 2011

Ausgezeichneter Service, Ausgezeichnete Weinkarte

3 Kochlöffel: Gehört zu unseren SchlemmerStars des Jahres

"Komfortables, elegantes Restaurant mit Terrasse. Das Restaurant befindet sich in einem Gebäude aus dem 19. Jahrhundert und bietet ein stilvolles aber informelles Ambiente. Küchenchef Aarnout Dieleman lässt sich durch saisonale Tagesangebote vom Markt inspirieren und bietet eine exquisite Frischeküche. Gute Weine, zu jedem Gang passend gereicht von Nic van Lokven."

Schlemmer Atlas 2012 / oktober 2011

Wisselende indrukken

"aangenaam restaurant"

"Geen amuses in dit aangename restaurant van SVH Wijnmeester Nic van Lokven. Wel knabbelhapjes. Het aanlokkelijke hier is Van Lokvens grenzeloze wijnkennis en de zeer gevarieerde wijnkaart. Je komt eigenlijk voor een glas, het eten lijkt bijzaak. Toch nemen we het ervan en beginnen met tartaar van zeebaars met kruidenmayonaise, garnalen en gemarineerde bleekselderij. Mooi opgemaakt, met een prima glas Duitse Weissburgunder erbij. Uit hetzelfde wijnland komt de witte Spätburgunder bij de salade met gebakken gamba's, gemarineerde venkel, appel, wortelvinaigrette, witte balsamico en granaatappel. Zachte, verfrissende smaken, van zilt tot zoetzuur. De gepocheerde patrijs met gevogeltejus en zuurkoolmousseline is flauw, de cuisson nét aan. De roergebakken groenten en schorsenerenpuree bij de lekkere, malse hertenhaas zijn smakeloos. En bij de kabeljauw op het andere bord is de spitskool op het laffe af. Maar de cuisson van de vis is voorbeeldig en de saus uitstekend. Net als de bijgevoegde mosseltjes. En het 'lopende' chocoladetaartje met sorbetijs en sinaasappelsaus is het kwartiertje wachten meer dan waard. Wisselende indrukken dus, weggevaagd door het enthousiasme en de humor van de patron, die zelf de hoofdgerechten serveert en bij het afscheid aan de deur staat om z'n gasten uit te zwaaien. Zo hoort dat."

Lekker 2012 / oktober 2011

Award of Excellence 2011

"Outstanding restaurant wine list"

Wine Spectator/ 31-08-2011

Pure gerechten

sterke reputatie

"Het Savarijn heeft een sterke reputatie. Een vermelding in de Michelingids en jaren opeenvolgende onderscheidingen met de Bib Gourmand onderstrepen dat. De entourage is subtiel elegant en de bediening persoonlijk en vakkundig, iets dat direct opvalt en je op je gemak stelt. De kaart bevat pure gerechten met veel Franse invloeden. De wijnkaart moet even genoemd worden. Er prijken de mooiste Europese exemplaren op met de nadruk op Duitsland. En dan is er bij mooi weer nog het beschutte terras. Hier zou je toch haast vergeten dat je midden in het drukke centrum van Nijmegen bent."

youropi.com

Fijne zaak

Mac van Dinther dineert in Het Savarijn

"Gisteren gegeten in Savarijn in Nijmegen. Konijnterrine, kabeljauw op de huid. 3 gangen voor 34,50. Kom er nog maar eens om. Fijne zaak."

Twitter / 11 december 2010

Buitengewoon aangenaam restaurant

"Het Savarijn is een van onze favoriete adressen."

"Wat een buitengewoon aangenaam restaurant. Heel goede bediening. We aten zeeduivel als voorgerecht, rog tussendoor en een uitstekende bereiding van haas als hoofd. Allemaal heel smakelijk, in een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Goed eten. Maar je gaat hier echt recht overeind zitten om te genieten van de wijn. Er was ook nu weer een heerlijk arrangement. Dit is een superplek voor de wijnliefhebber."

Grootspraak 2011 / De enige restaurantgids voor wijnliefhebbers / november 2010

Prachtige wijnkaart, prima service en milde prijzen

"uitstekend adres"

"Wijn-spijscombinaties krijgen de juiste aandacht. Kies daarom gerust voor het wijnarrangement wanneer je voor een van hun interessante menu's gaat. Uit de keuken komen herkenbare gerechten gestoeld op Franse basis met knipoogjes naar diverse mediterrane keukens. Het seizoen staat centraal en goede basisproducten zijn een must. Tel daar het hedendaagse art deco-interieur bij in dit 19de eeuwse hoekpand, de uitstekende service en je begrijpt waarom we dit een uitstekend adres vinden."

GaultMillau 2011 / de beste restaurants en hotels van Nederland / november 2010

Paradijs voor wijnfreaks

SpecialBite: 501 meest bijzondere restaurants van Nederland

"Het Savarijn is al meer dan 25 jaar gevestigd in een statig hoekpand met een comfortabel terras: bij zomerse temperaturen een superplek voor lunch en diner. Binnen geven hoge plafonds en sobere inrichting een ruimtelijk effect. Wat subtiele kunst aan de wand en niet al te wild kleurgebruik doen de rest. We worden gedreven bediend en net zo gedreven met rust gelaten als we tussen de gangen van ons verrassingsmenu even willen pauzeren. De gebakken dorade met garnalen, kwartel met linzen en vlees met gestoofde rundertong zijn goed, maar iets meer smaakavontuur op ons bord mag best. Zeker als je per gerecht een nieuwe wijn krijgt geserveerd waar het bekende engeltje van over je tong piest."

SpecialBite / november 2010

Horeca in Nijmegen

"Goed eten en niet te veel betalen kan in restaurant Het Savarijn aan de Van der Brugghenstraat in het centrum van Nijmegen. Ze hebben er een uitstekende kaart maar waar het restaurant in uitblinkt, is het wijnassortiment: een dikke driehonderd soorten, waaronder veel Duitse wijnen."

Vrij Nederland / 2 oktober 2010

Award of Excellence 2010

"Outstanding restaurant wine list"

Wine Spectator / 31-08-2010

Die feine Leichtigkeit des Genießens

"Ort des erlesenen Rundumgenusses"

"Ausgerechnet in Nijmegen auf ein Feinschmecker-restaurant zu stoßen, das die Parade der Pfälzer Top-Winzer listet, mag für manchen Niederlande-Urlauber eine unerwartete, jedoch angenehme Überraschung sein. Umfangreich zeigt sich der Auswahl deutscher Spitsengewächse auf der mit rund 300 Positionen gut sortierten und umfangreichen Kreszenzenliste - eine Passion des Gastgebers Nic van Lokven. Die sorgfältig selektionierten Weine sind edle Begleiter bei den kulinarischen Schwelgereien. Die mit Finesse zubereiteten Speisen der modern interpretierten französischen Küche verleugnen ihren mediterranen Touch nicht und halten Einzug in der mehrgängigen Menüs mit entsprechender Weinbegleitung."

A la Carte | Heft 8 August 2010 / augustus 2010

Jubilerend restaurant, enthousiast en vakkundig team

"Een bezoek blijft hier een feest"

"25 jaar bestaat het Savarijn inmiddels en we ontdekken nog altijd geen spoor van sleur. Integendeel, een bezoek blijft hier een feest. Uit de keuken van Aarnout Dieleman en Bram Polkamp komen eerlijke seizoensgerechten op Frans-mediterrane basis. De bediening is vriendelijk, vakkundig en efficiënt, compliment aan de enthousiaste, jonge maître-sommelier Jasper Jansen. Enthousiasme en ambitie volop en dat proeven we: Het Savarijn stijgt naar 14 punten. Vriendelijke prijzen!"

GaultMillau 2010 / proefschrift restaurant&hotel jaargids / november 2009

Superplek voor de wijnliefhebber

"Het Savarijn wordt steeds mooier. Wat een buitengewoon aangenaam restaurant. Heel goede bediening. Prettige sfeer. Hier moet je eigenlijk met een wat groter gezelschap gaan en je laten verwennen met een aantal verschillende flessen uit die schitterende wijnkaart. Duitsland zoals je het nergens vindt. Van alle goede producenten. Ook van eigen import. Dit is een superplek voor de wijnliefhebber."

Grootspraak 2010 / november 2009

Het eten is goed

"SVH Wijnmeester Nic en zijn vrouw Ineke van Lokven hebben misschien wel de beste wijnkaart van de stad. Er staan talloze grote namen op, maar ook goede vondsten van kleine wijnmakers; ze hebben hier niet voor niets veel prijzen mee gewonnen. Het eten is goed, maar zou gezien het niveau van de wijnen best een tandje beter mogen. En de bediening? Die werkt met plezier en wordt perfect aangestuurd."

Lekker 2010 / november 2009

Award of Excellence 2009

"Outstanding restaurant wine list"

Wine Spectator / 31-08-2009

A Night to Remember: A Fabulous Collection - and a Fabulous Dinner

David Elswood, International Head of Christie's Wine Department, in Het Savarijn

"We were therefore fortunate to find ourselves seated one fine summer evening at a private table at the "Het Savarijn" restaurant in Nijmegen under the watchful eye of longtime proprietor Nic van Lokven, for what promised to be a convivial evening of conversation, wine and food. What followed was perhaps one of the finest and most memorable meals that I can recall in over 25 years of drinking and fine dining - a night when all the combinations worked out perfectly and all the wines (well most of them) tasted incomparable."

Christie's International Fine Wine Report: No.4

Het Savarijn: tussen roem en rumoer

"De roem was het restaurant al vooruit gesneld."

"Ons team toog welgemoed naar het al door vele kenners gelauwerde Het Savarijn. De ontvangst is correct en prima. Een half uur na binnenkomst zijn werkelijk alle stoelen bezet en hebben we moeite elkaar te verstaan. We kiezen uit de zeer ruime, ordelijke en informatieve kaart. Uitstekende entrees, verrassende hoofdgerechten en kaas en dessert die meer dan de moeite waard zijn. Zeker niet onvermeld mag blijven dat de presentatie van de wijnen meer dan uitstekend is en dat de slotconclusie moet luiden dat je in (een rumoerig) Het Savarijn prima kunt eten."

De Gelderlander / 12 februari 2009

Betaalbare lekkernijen in hartje Nijmegen

Ton de Zeeuw beoordeelt Het Savarijn met 3 T-tjes

"We belandden er ooit op doorreis van Limburg naar Arnhem, voor een snelle lunch, nu kwamen we er voor het diner. Ons menu bestond uit een opeenstapeling van lekkernijen. Een pièce van kalfsvlees. Sukade en zwezerik, om precies te zijn. We dronken er een lichtgekoelde Spätburgunder bij. Tot slot kazen en een zoet dessert van butterscotch. Uitstekende zaak."

De Telegraaf / 14 december 2008

5x wijn & spijs in Gelderland

"Nic en Ineke van Lokven zijn al jaren bezig hun restaurant uit te bouwen tot een wijntempel. Hun wijnkaart is indrukwekkend, niet voor niets kregen ze hiervoor van Grootspraak, de restaurantgids voor wijnliefhebbers, de hoogste onderscheiding."

Foodloversguide. Dé culinaire bijbel van Nederland / november 2008

Tjokvol

"Zoals altijd zit dit restaurant van SVH Meestergastronoom Nic en zijn vrouw Ineke van Lokven tjokvol. Niet zo gek, want de bediening is superattent, de wijnkaart indrukwekkend en de sfeer lekker informeel."

Lekker 2009 / november 2008

Aangename sfeer en prima service

"Menu's met mooie prijs-kwaliteitsverhouding."

"Gepassioneerd door wijn (vooral Duitse) presenteren Nic en Ineke van Lokven een bijzonder mooie wijnkaart. Ook de wijn-spijscombinaties zitten meestel goed. Mooi op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding zijn de verschillende menu's, met op stip het vijf gangen tellende Savarijn-menu. Maar ook de gerechten van de kaart zijn best betaalbaar. Chef Aarnout Dieleman zweert bij seizoensgebonden producten die hij verwerkt tot eerlijke en smaakvolle gerechten, klassiek maar met een eigen signatuur."

GaultMillau 09 / proefschrift restaurant&hotel jaargids / november 2008

Absolute must voor de wijnliefhebber

Lievelingsadres

"Gerechten zijn aangenaam, staan in dienst van lekkere (witte) wijn, zoals de dun gesneden coquilles met een mayonaise van krab. Of geniet van gebakken gamba's op risotto. Geen overdreven moeilijke gerechten, in combinatie heerlijk."

Grootspraak 2009 / november 2008

Chef & Sommelier

Kijken in de keuken bij de top van de Gastronomie.

"Betaalbare gastronomie en een (eigen) wijn-spijscombinatie om in te lijsten. Bij de spontane combinatie is er geen reden voor ongerustheid: ook dit gerecht is - in al zijn eenvoud - precies goed. Kortom, aan alle details wordt gedacht in Het Savarijn; het is een geslaagde missie."

chefensommelier / oktober 2008

Harmonie in Het Savarijn

Toprestaurants Deel 2 / Tafelen met Ton

"Bram Polkamp en Aarnout Dieleman zijn de chefs, en hun gerechten vormen een perfecte harmonie met de dranken van Nic van Lokven, die een grote passie heeft voor goede wijnen en bijzonder gecharmeerd is van de vineuze schoonheden van Duitse bodem."

Tafelen met Ton / september 2008

Jasper kan wijn-spijs combinaties herkennen

Jasper Jansen behaald diploma Academie voor Gastronomie

"Smaak is toch altijd moeilijk te bepalen maar ik heb nu wel geleerd welke smaken iets beter maken. Het is een passie die je moet hebben om deze opleiding af te kunnen ronden. Bij mij is die passie ontwikkeld sinds ik in Het Savarijn werk. Ik ben enthousiast geworden omdat ik iedere dag weer met goede producten mag werken en je daar mensen blij mee kunt maken."

De Gelderlander / 26 augustus 2008

Komfortables, elegantes Restaurant

"Komfortables, elegantes Restaurant mit Terrasse."

"Internationale, französische Küche, vegetarische Gerichte, eigene Kreationen. Das Restaurant befindet sich in einem Gebäude aus dem 19. Jh. und ist mit modernem Interieur ausgestattet. Der Küchenchef lässt sich durch saisonale Tagesangebote vom Markt inspirieren und bietet eine niveauvolle Frischeküche. Ausgezeichnete Weinkarte."

Schlemmer Atlas 2009 / augustus 2008

Award of Excellence 2008

"Outstanding restaurant wine list"

WineSpectator / 31-08-2008

Prettige culinaire uitschieters

"Aangenaam prijsniveau. Uitstekende wijnen."

"De drukte tijdens ons bezoek toont aan dat Nijmegen deze eetplek goed weet te vinden. Volle bak. Toch ziet de jonge bediening kans ons soepel door de avond heen te loodsen. Chef-kok Aarnout Dieleman zorgt voor prettige culinaire uitschieters. Aangenaam prijsniveau. Uitstekende wijnen."

Lekker 2008 / november 2007

Meer dan degelijke gerechten

"goede prijs-kwaliteitverhouding"

"De keuken brengt op het ritme van de seizoenen meer dan degelijke gerechten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ieder met een eigen signatuur, doch doordacht en smaakvol gepresenteerd."

GaultMillau 08 / proefschrift restaurant&hotel jaargids / november 2007

Prachtige wijnkaart

"restaurant op loopafstand"

"Prachtige wijnkaart voor de liefhebber en voor wie het gewoon wil houden een gedeelte met wijnen tot EUR 30. Goede beschrijvingen. Enorme collectie (goed) Duits. Typisch zo'n restaurant waarvan je hoopt dat het op loopafstand van je huis is. Een absolute must voor de wijnliefhebber."

Grootspraak 2008 / november 2007

Award of Excellence 2007

"Outstanding restaurant wine list"

WineSpectator / 31-08-2007

Verwend worden in Nijmegen

Ellen Dekkers dineert met vrienden

"In Het Savarijn in Nijmegen ervaar je de grote wijnpassie van Nic en Ineke van Lokven. De keuken is puur en de wijnkaart is één groot feest. Laat de combinatie tussen beide maar aan hen over. Je wordt er verwend totdat je bijna de laatste trein mist (en Nic je naar het station moet rijden). Althans dat overkwam mij. Woonde ik maar in Nijmegen...."

Delicious / maart 2007

Het Savarijn

"Beroemd gemaakt door Nic en Ineke van Lokven"

"De gerechten harmoniëren met de wijnen van de patron, die een passie heeft voor bijzondere (vooral Duitse) wijnen."

GaultMillau 07 / proefschrift restaurant&hotel jaargids / 2007

Het simpele geluk bij een varkensprocureur

Wim van der Louw proeft "varkensnek"

"Smaaksensaties wedijveren met elkaar om voorrang. Het is een zweempje varken, het is een touch of knoflook, maar zo fijnzinnig, nauwelijks in woorden te vatten. Hier in dit restaurant zijn ze al 22 jaar elke dag bezig met smaakverfijning."

De Gelderlander / Horeca deel 25

Wat een wijnpassie !

"aantrekkelijke prijzen en geen fratsen"

"Nic en Ineke van Lokven hebben hun restaurant tot een van de wijntempels van Nederland gemaakt. En gewoonweg door pure wijnliefhebberij, zelf op pad gaan naar wijnboeren, hun kaart zorgvuldig samenstellen en er het mooiste van het mooiste opzetten, met goede omschrijvingen en met redelijke prijzen."

Grootspraak 2007

Award of Excellence 2006

"Outstanding restaurant wine list"

WineSpectator / 31-08-2006

Aangename keuken en topwijnen in Nijmegen

"Tafelen met Ton de Zeeuw"

"Trendy restaurant in het centrum en in het bezit van een duizelingwekkende wijnkaart vol trouvailles, kanjers en koopjes. Wij waanden ons in een onbekende Parijse brasserie, maar gelukkig trok de kaart ons terug op aarde. Doordachte schotels zagen we, voor fatsoenlijke prijzen. Prima zaak."

De Telegraaf / 04-12-2005

Het Savarijn

"Een prettig restaurant, redelijke prijzen"

"De keuken en bediening weten de gasten te boeien."

Lekker / 2006

Beste Wijnkaart van het jaar 2006

Het Savarijn in Nijmegen

Afgelopen zondag werd tijdens het evenement Champagne aan Zee de nieuwe GaultMillau gids 2006 gepresenteerd. Tijdens deze presentatie werd aan Nic en Ineke van Lokven van restaurant Het Savarijn voor de allereerste keer de prijs voor de "Wijnkaart van het Jaar" uitgereikt.

GaultMillau Nederland / 2006

Award of Excellence 2005

"Outstanding restaurant wine list"

WineSpectator / 31-08-2005

Hot Spot

"Details kunnen de doorslag geven"

"Het Savarijn is de al twee decennia goedlopende uitspanning van de gelauwerde sommelier Nic en gastvrouw Ineke van Lokven."

VOX - jaargang 5, nummer 11

Culinair Nijmegen stoomt op

Lekker nomineert 9 restaurants

"Culinair Nijmegen heeft een beste sprong voorwaarts gemaakt. Op de Gelderse culinaire kaart is Nijmegen opvallend ingekleurd. Nergens in de provincie zitten zoveel goede restaurants bij elkaar."

De Gelderlander / 17-11-2004 

Desnoods om de wijn heen koken

"Kwaliteit kan altijd beter"

Dé gids voor elke wijnkenner is The WineSpectator. Vijf Nederlandse restaurants staan erin. Daarbij zit sinds deze maand ook de wijnkaart van het Nijmeegse restaurant Het Savarijn. Van Lokven: "De energie die uitgaat van tevreden gasten, is ongelooflijk."

De Gelderlander / 26-08-2004

Award of Excellence 2004

"Outstanding restaurant wine list"

2004 Awards: New Winners and Upgrades: Het Savarijn Nijmegen (pag. 109) Speciality: France, Germany, Italy / Pricing: Moderate / Selections: 275 (pag. 204)

WineSpectator / 31-08-2004

Eén Toque & Uitstekende Wijnkaart

Coup de Coeur / Lievelingsadres

"Op de kaart enerzijds klassiekers van de afgelopen 19 jaar. Daarnaast elke dag een ander menu en ook een marktmenu. Klassiek Franse keuken met wat creatieve accenten. Verbijsterend goede wijnkaart, zeker in relatie tot het beperkte aantal couverts en het eten."

GaultMillau Benelux / 2004

Ex BTW / Proeven

Mireille Derks dineert in Het Savarijn

"Het klinkt klef. Maar er zijn restaurants waar je met een heel warm gevoel vandaan komt. Bij Het Savarijn in Nijmegen bijvoorbeeld. Met heel veel liefde voor het product en veel aandacht voor detail zetten Nic en Ineke van Lokven uitstekende gerechten op tafel. Dan kan je bijna alleen nog maar in superlatieven spreken." (pag. 68)

Bizz / 24-03-2004

Bekend Nijmegen bekent

Anne Salomons in gesprek met bekende Nederlanders

Restaurant Het Savarijn heeft in januari 2004 de stad Nijmegen letterlijk op de kaart gezet toen het een lang begeerde Bib Gourmand kreeg toegekend. "Als iemand mij vraagt wat het beste restaurant van Nijmegen is, dan noem ik altijd Het Savarijn."

Koninklijke Horeca Nijmegen / Interview met Marjet van Zuijlen